Posunout na článek


Zelný salát – vynikající ke grilovanému masu

Sobota, 31. ledna 2009    Recepty, Studená kuchyně

Zelný salát

Zelný salát, doporučuji k drůbežímu nebo rybě na grilu

Zelný salát je inspirovaný známým salátem Coleslaw. Vzhledem k velkému množství krájení nadrobno je jeho příprava, ač se nezdá, poměrně dlouhá a náročná. Na druhou stranu získáme zhruba 3 litry salátu, který v ledničce vydrží klidně i několik dní.

  • 1–2 hodiny (podle zručnosti a trpělivosti při krájení)
  • střední náročnost

Budeme potřebovat

  • menší hlávka bílého zelí (případně čínské zelí)
  • 2–3 střední cibule
  • 2–3 mrkve
  • menší celer
  • 2 citróny
  • 2–3 PL cukru
  • 1 PL soli
  • pepř
  • 1 PL octa
  • 1 malá majonéza
  • 500 ml podmáslí

Jdeme na přípravu

Salátu bude ve finále poměrně dost, takže si připravte tu největší mísu, kterou doma máte. Časově nejnáročnější je krájení zelí, a proto je vhodné ho zařadit hned na začátek. Oloupeme vrchní vrstvu, hlávku rozkrojíme a oddělíme středovou tuhou část (bez ní půjde krájení lépe). Krájíme na tenké plátky a poté kolmo.

Pokud chcete zajistit křehkost a správnou chuť zelí, je vhodné ho po nakrájení propláchnout ve studené vodě, mírně osolit a silně promačkat rukama. (Tuto proceduru je však možné vynechat, neboť je značně náročná a zelí zkřehne za nějaký den dva samo.)

Podobně najemno nakrájíme i celer a cibuli. Mrkev pak nahrubo nastrouháme. Vše promícháme a zalijeme podmáslím. Přidáme cukr a sůl a po zamíchání i ocet spolu se šťávou z vymačkaných citrónů. Nakonec zahustíme majonézou a dochutíme čerstvě namletým pepřem.

Salát je možné podávat ihned, nejlepší je však, když se nechá zhruba den odležet (skladujeme v lednici v uzavíratelné, a hlavně uzavřené nádobě). Výborně se hodí k rybímu nebo drůbežímu masu pečenému na grilu.



Komentáře



Mohlo by vás také zajímat
Jedenmecítma šlépějí

Všechny články