Posunout na článek


Duolingo: Výuka jazyků nové generace

Sobota, 2. června 2012    PC a informatika, Vzdělávání, Ze života...

duolingoS růstem internetu začíná růst také jazyková bariéra. Na světě je mnoho lidí, kteří mluví pouze svojí mateřštinou, a informace v cizích jazycích jim tak zůstávají nepřístupné. Výuka jazyků a profesionální překladatelé stojí peníze, kterých se potřebným lidem často nedostává.

Duolingo je ohromný projekt, který umožní kvalitní výuku jazyků zdarma komukoliv, kdo má přístup k internetu. Zároveň budou lidé s jeho pomocí překládat web. Neuvěřitelně chytrá myšlenka, která se dočkala brilantní realizace.

Trocha historie pro uvedení do obrazu

Na jaře roku 2011 měl Luis von Ahn fascinující přednášku o spolupráci v obřím měřítku. Mluvil mj. o vskutku geniálním projektu reCAPTCHA, který umožnil zdarma převádět do elektronické podoby 1,5 milionu knih ročně. Přednáška proběhla v rámci TEDxCMU na univerzitě Carnegie Mellon v Pittsburghu.

„Před příchodem internetu bylo už z podstaty nemožné koordinovat více než 100 tisíc lidí (nehledě na jejich platy). Nyní, díky internetu, jsem vám předvedl projekt, v němž jsme shromáždili 750 milionů lidí, aby nám pomohli digitalizovat lidské vědění.“ -Luis von Ahn

Luis von Ahn: Spolupráce v obřím měřítku, 17 minut, české titulky

Ke konci přednášky se mluví o potřebě přeložit web, protože strojový překlad zřejmě nikdy nedosáhne uspokojivých, spolehlivých výsledků. Jednou možností by bylo najmout profesionální překladatele, ale to by bylo neúnosně nákladné a navíc velmi pomalé.

Luis von Ahn se svým týmem tedy hledal způsob, jak přeložit tak ohromné množství textu s minimálními náklady. Pokud by na takovém projektu měly spolupracovat miliony lidí, jsou tu dva problémy – nedostatek bilingvních lidínedostatek motivace. Po nějakém čase vymysleli způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou…

Přichází Duolingo!

Další službou, která umožní spolupráci v obrovském měřítku, je Duolingo. Jeho první testovací verze spatřila světlo světa už ke konci loňského roku a nyní se nedočkavě blíží svému oficiálnímu spuštění pro širokou veřejnost, které je plánované na 19. června 2012. O co jde a jak to funguje? Podívejte se na krátké úvodní video…

Duolingo Intro, 2 minuty, anglicky

Už nějakou dobu mám přístup do privátní betaverze. Nebudu se sáhodlouze rozepisovat o uživatelském prostředí a celkovém zážitku při používání. Zanedlouho si ho budete moci vyzkoušet sami, a taková zkušenost vydá za tisíce slov.

Duolingo.com: Learn a language while translating the web (od 19. června 2012)

Tedy jen ve zkratce… Duolingo je úžasně propracované a inovativní. Překvapí vás funkce, jež byste ve webové aplikaci rozhodně nečekali (např. kontrola výslovnosti). Bude vás bavit a rádi se k němu budete vracet. Navíc budete moci pomáhat překládat reálné texty z webu. K zábavě se tak přidá dobrý pocit z užitečnosti a ve vybraném jazyce se budete neustále zdokonalovat a obohacovat si slovní zásobu.

V současnosti Duolingo nabízí výuku němčiny, španělštinyfrancouzštiny v anglickém prostředí. Zanedlouho se přidá také portugalština, italštinačínština. Pro španělsky hovořící země je už nyní dostupná možnost učit se angličtinu ve španělském prostředí.

Další obrovský krok ve vzdělávání

Po TEDuKhan Academy přichází další velký krok ve vzdělávání. Projekt, který posune hranice lidstva zase o kus dál. Spojí lidi z celého světa a pomůže nám, abychom si lépe rozuměli. Ukáže na nové možnosti internetu, které lidé teprve začínají objevovat.


Nemůžu se dočkat. Kde vzít pozvánku do privátní bety?

Můžete zkusit štěstí a napsat mi o ní… (Ještě mi jich pár zbývá.)

Kdyby to nevyšlo, zkuste se zeptat např. v komentářích pod článkem na Lupě. Také můžete chvíli hledat v sociálních sítích lidi, kteří si psali o pozvánku, a poptat se u nich – každý uživatel privátní bety totiž s registrací získá 3 pozvánky k rozeslání.


Aktualizace 19. června 2012: Spuštění podle plánu

Všechno šlo podle plánu, a tak se Duolingo.com dočkalo spuštění ostrého provozu. Přeju příjemnou zábavu!



Komentáře



Jedenmecítma šlépějí

Všechny články





Nemějte nikomu nic za zlé.

— Hledání moudrosti stáří (film)