Posunout na článek


Rakovina: Proč vzniká a jak ji léčit?

Čtvrtek, 18. března 2010    Věda a výzkum, Zdraví, Ze života...

RakVelmi mě mrzí, že v povědomí drtivé většiny lidí panuje přesvědčení, že na rakovinu se nutně umírá. Přitom úspěšnost léčby u většiny typů rakovin stále roste a za posledních několik desítek let se onkologie dočkala ohromného pokroku. Navíc chodíte-li aspoň jednou za čas na preventivní prohlídky, je velice pravděpodobné, že se případné onemocnění podchytí v raném stádiu a šance na vyléčení jsou pak opět o mnoho vyšší.

Velká zákeřnost je to, že se často „jen“ odstraní nádor, tedy důsledek nemoci, ale příčina pak dále přetrvá a rakovina se může vrátit. Také je velké neštěstí, když v případě, kdy si s touto nemocí už ortodoxní medicína neví rady, jsou v pacientovi pohřbeny poslední zbytky naděje s tím, že mu zbývá tolik a tolik měsíců života, místo toho, aby byl informován o dalších možných cestách a způsobech, jak s rakovinou vedle absolvování klasické léčby lze ještě dále bojovat.

Pokud se snažíte najít tyto informace na internetu, často naleznete mnoho protichůdných názorů a uvíznete v záplavě cizích názvů léků a odborných termínů. Často je tato problematika také brána z příliš úzkého pohledu. Nabízí zaručeně úspěšnou metodu, ale již nedoplní zkušenosti z konkrétních případů a jiné důležité předpoklady pro vyléčení. Tento rozsáhlý článek by měl sloužit jako shrnutí alternativních způsobů léčby doplněné mým laickým pohledem na věc.

Tyto metody léčby mají některé věci společné. Jako důležitý faktor při léčbě vidí detoxikaci těla, snaží se o nastolení pH rovnováhy v těle a většinou zohledňují vztah s psychicky-duševním stavem člověka.

Proč vůbec rakovina vzniká?

V úvodu bych se chtěl zaměřit na příčinu vzniku rakoviny. Dnes známe mnohé příčiny, které mohou umožnit vznik nádorovému bujení. Patří sem nezdravý životní styl a strava, nadměrné pití alkoholu, kouření, toxické látky v okolí, stres aj. Tato fakta podporují Trofoblastickou teorii Dr. Johna Bearda, o níž píšu níže.

Nejprve je však mojí povinností vám představit Germánskou novou medicínu. Tato medicína vnímá rakovinu z ještě širšího pohledu než ortodoxní či alternativní způsoby léčby.

Germánská nová medicína Dr. Hamera

MUDr. Ryke Geerd Hamer

MUDr. Ryke Geerd Hamer (zdroj: pilhar.com)

MUDr. Ryke Geerd Hamer je 88letý německý doktor, který po nešťastné smrti svého syna (1979) prodělal rakovinu varlat. Vycítil, že vznik a umístění rakoviny u něj mělo spojitost s psychicky-duševním konfliktem, který utrpěl.

Tuto hypotézu poté postupně ověřoval na stále větším množství pacientů. Na základě toho a pozdějších výzkumů v roce 1981 sepsal 5 biologických zákonů a popsal vztahy mezi psychikou, mozkem a orgány. Položil tak základ Germánské nové medicíny.

V její prospěch se vyslovili na Trnavské univerzitě a také ji prý podporuje několik desítek tisíc případových studií z léčby pacientů.

Navzdory tomu byl Dr. Hamer za léčení podle GNM již dvakrát vězněn. Žil poté nějakou dobu v exilu ve Španělsku a v květnu roku 2007 se přestěhoval do Norska.

„Podle Hamerovy Germánské nové medicíny rakovina není nemoc v pravém slova smyslu; je to fáze speciálního biologického programu, který proběhne zcela přirozenou cestou, pokud je vhodně veden.“

Caroline Markolin: GERMAN NEW MEDICINE – Dr. Hamer’s Medical Paradigm

Zjednodušeně řečeno je tedy klíčem odhalit psychicky-duševní konflikt a nechat tělo se s ním vypořádat, případně ho při tom podpořit. Pokud chcete o Germánské nové medicíně zjistit více informací, přečtěte si českou prezentaci a další přeložené články.

Pakliže potřebujete pomoc a rozhodli jste se vyzkoušet Germánskou novou medicínu na vlastní kůži, na Slovensku ji vyučuje a poskytuje konzultace František Nagy.

Můj pohled: Vliv psychiky na tělesné zdraví je nesporný. Zároveň je to však těžko ověřitelná oblast, protože psychika není zrovna exaktního rázu. Rozhodně stojí za zamyšlení, jestli v člověk v životě nemá nějaký dlouho neřešený konflikt či trauma, a pokusit se s ním případně vypořádat. (To však platí bez ohledu na rakovinu.)

Trofoblastická teorie Dr. Johna Bearda

Trofoblastické buňky na okrajiPůvod trofoblastické teorie sahá až do roku 1902, kdy ji skotský profesor embryologie Dr. John Beard publikoval. Je založená na poměrně jednoduchém principu a původ rakovinového bujení vidí v zanesených játrech.

„Dr. Beard ukázal, že normální tělesná tkáň, trofoblast, vykazuje rysy charakteristické pro rakovinu. Jde o agresivní, metastatické tvoření nových cév (angiogeneze) a vykazuje tytéž specifické znaky a chemické složení jako rakovinové buňky.

Trofoblast je zvláštní totipotentní, čili kmenová, buňka, která roste okolo vyvíjejícího se plodu v průběhu prvních 8 až 12 týdnů těhotenství. … Zanoří se do výstelky matčiny dělohy a zásobuje plod krví až do vytvoření placenty. Je pro život nezbytný.

… Dr. Beard zjistil, že buňky, které tvoří trofoblast … jsou přítomné v malém množství v celém těle. Když dostanou vhodný podnět, začnou růst. Klíčem k pochopení rakoviny je porozumění tomu, co způsobí, že tyto buňky začnou růst.

… Primárním podnětem k růstu trofoblastu je vysoká hladina estrogenů, k čemuž dochází v těhotenství. … Problémem je normální produkce estrogenů v nadledvinách či ve vaječnících. Játra přeměňují estrogen do neškodné formy. Ale když jsou játra plná toxinů, jsou ucpaná anebo nefunkční, potom nemohou estrogen řádně detoxikovat.“

Zdroj: Alternativní léčba rakoviny Dr. Lawrence Wilsona (překlad od Rudolfa Vávry)

Podle této teorie je při léčbě základem dobrá strava. V jejím složení se prakticky shodují s dietou Josefa Zezulky, o které píšu ke konci článku.

Dále je důležitý zdravý životní styl a prostředí. V léčbě pak dále pomáhá např. očista tlustého střeva pomocí kávových klyzmat, bylinná terapie, zvýšený přísun kyslíku, saunování, ale podstatný je také dobrý psychický a emocionálně-duchovní stav člověka.

Pokud chcete o této teorii zjistit více, přečtěte si v angličtině rozsáhlý článek o alternativní léčbě rakoviny od Dr. Lawrence Wilsona nebo český článek s konkrétními tipy na léčbu.

Některé sporné léky a metody léčby

Po Germánské nové medicíně a těchto čistě přírodních léčivech, která působí často opravdu až zázračně, existují ještě další způsoby, jak se rakovině postavit.

Ukrain

Dr. Wassil Nowicky

Dr.J. Wassil Nowicky

Ukrajinský chemik žijící ve Vídni, Dr. Nowicky, objevil účinky alkaloidů z vlaštovičníku proti rakovině. Účinnost je prý selektivní, díky čemuž je dokonce možné rakovinné buňky v UV světle zviditelnit a lokalizovat.

Hlavní účinnou látkou má být Chelidonin. Účinkuje od nově vzniklých nádorů či metastáz, které postupně odbourává, až po ten nejstarší původní nádor, který se jeho působením zapouzdří a následně je třeba jít na operaci a nechat si ho chirurgicky vyjmout.

Více o léku Ukrain: www.ukrin.com. Na stejném webu jsou také odkazy na četné záznamy o účincích tohoto léku.

O Ukrainu vyšel také článek v tištěné verzi časopisu Regenana webu je k dispozici jeho zkrácená verze.

Můj pohled: Ukrain vypadá až přiliš dobře, aby to byla pravda. Jeho účinky nebyly nikdy spolehlivě prokázány, zato peněz se kolem nich prý točí dost. Věřím, že Chelidonin má příznivé účinky, ale v samotný Ukrain a doktora Nowického důvěru nechovám.

MMS – Miracle Mineral Supplement

Jim Humble

Jim Humble (zdroj: JimHumble.biz)
(foto: Adam Abraham)

Údajné léčivé účinky MMS objevil Jim Humble – americký geolog, který často putoval oblastmi zamořenými malárií a poměrně náhodou objevil léčivé účinky látky, jež se běžně používá k desinfekci vody. Postupným zkoumáním a testováním vyvinul MMS tak, jak je známo dnes, a od něj se později odvodily další varianty (MMS1, MMS2, CDS, CDH).

Jedná se o směs chloritanu sodného s roztokem kyseliny citronové.

Zhruba 3 hodiny po vypití této směsi se začne do celého těla uvolňovat vzniklý chlordioxid, který funguje jako silný antioxidant a ničí škodlivé buňky.

MMS je látka, která zabíjí viry, bakterie a koky. Když se ClO2 (chlordioxid) v žaludku vstřebá, dostává se přímo do krevního oběhu rozpuštěný v krevní plazmě a navázaný na hemoglobin červených krvinek. Jeho první cesta vede do jater (přes vena portae). Hlavní funkce jater – detoxikace (léků, jedů atd.); produkce cukrů, hormonů a imunoproteinů – se účinkem přijatého ClO2 podstatně zlepšují.
zdroj: http://www.mms-kapky.cz/jak-funguje-mms/

Kromě malárie, proti které byl původně vynalezen, je prý účinný také proti rakovině, AIDS a dalším nemocem.

Existují i české stránky, které se léčbě pomocí MMS podrobně věnují a přináší aktuality o této problematice. V angličtině se více informací dovíte např. na webu mmswiki.org.

Jan Marschner z Varnsdorfu také uvádí přímo zkušenosti a doporučení při léčbě rakoviny.

Můj pohled: MMS a příbuzné látky na bázi chloru jsou zdraví nebezpečné a v laických podmínkách není radno si s nimi zahrávat. Nevylučuji, že někdy někomu MMS apod. pomohlo, ale prezentovat ho jako lék pro veřejnost mi připadá krajně nezodpovědné.

Blokace metabolismu nádorů (MUDr. Kamil Jurkovič)

MUDr. Kamil Jurkovič

MUDr. Kamil Jurkovič
(foto: Pavel Hořejší)

Na tomto léčebném postupu začal rodák z Chorvatska, MUDr. Kamil Jurkovič, pracovat již v roce 1967. Bohužel, soud mu praktikování této léčby před časem zakázal, tedy aspoň na Slovensku, kde žije.

V tomto způsobu léčby se v první řadě zamezí nádorovému bujení pomocí tzv. tyreostatik (Carbimazol), která zabraňují nadměrné činnosti štítné žlázy. Dále se umožní imunitnímu systému člověka, aby si s rakovinovými buňkami sám poradil. Toho je docíleno pomocí enzymů trypsinchymotrypsin, které naruší bílkovinný obal nádorových buněk, aby se k nim mohly dostat bílé krvinky. (Toto má ovšem význam za předpokladu, že imunitní systém ještě neselhal a je dostatečně silný.)

Chcete-li se o této metodě dovědět více nebo ji vyzkoušet, přečtěte si další informace o léčbě pomocí BMN nebo si sežeňte knihu s názvem Revoluce v léčení rakoviny.

O MUDr. Kamilu Jurkovičovi a jeho způsobu léčby rakoviny vyšel v r. 2005 i článek v Reflexu.

Můj pohled: Podvazování nádorů vypadalo svého času dost nadějně, ale pokud vím, nikdy se tento způsob léčby nepodařilo dotáhnout do uspokojivé podoby. Navíc byl tuším aplikovatelný jen v malém procentu případů.

Vitamin B17, laetril či amygdalin

Meruňková jádraObrázek napravo berte prosím jen jako ilustrativní. Jádra meruněk (také jablek apod.) jsou sice zdrojem amygdalinu, ale museli byste jich jíst desítky denně… Navíc užívání přes trávicí soustavu prý není optimální, protože v žaludku dochází ke znehodnocování účinné látky, což může vyvolat i krátkodobé zdravotní obtíže.

„Léčba amygdalinem dosahuje nejlepších výsledků u rakoviny plic, prostaty, prsu, lymfatického systému, jater a mozku. Naopak v případě leukémie tato léčba není příliš účinná.“

Laetrile Therapy (v angličtině)

Úžasně rozsáhlý seznam přeložených článků o léčbě pomocí vitaminu B17 připravil na svých stránkách Vítězslav Bambuch. Dočtete se tam i další konkrétní informace o možnostech této léčby v ČR. Pokud se chcete dovědět více o principu léčby pomocí amygdalinu, hledejte na stejných stránkách.

Jedním z účinků amygdalinu je také snižování hodnoty tzv. homocysteinu. O tomto tématu se rozepisuje MUDr. Karel Erben, který dokonce nabízí konzultace. Pokud amygdalin sháníte, prodává ho např. společnost CytoPharma.

Můj pohled: Laetril, amygdalin či vitamin B17 se pokud vím nikdy nedočkal dostatečně široké a průkazné studie. Jednotlivých zpráv o údajných účincích lze nalézt na internetu mnoho, ale nic dostatečně věrohodného. Navíc tato látka může naopak dost uškodit.

Hlíva ústřičná

Pleurotus ostreatusAsi už jste slyšeli o této houbě s latinským názvem Pleurotus ostreatus. Byly u ní již prokázány protirakovinové účinky a vědci postupně zkoumají, jaká konkrétní látka je tou hlavní účinnou složkou.

Velmi účinná látka obsažená v této houbě je ß-glukan. O beta-glukanech je známo, že posilují imunitu a mají další léčivé schopnosti. Světovým specialistou na glukany je český vědec žijící v USA, Dr. Václav Větvička, který o svém výzkumu píše také v češtině.

Jestli chcete tuto houbu pro léčbu rakoviny vyzkoušet, přečtěte si recept na léčivou kaši z hlívy ústřičné. Musí být kvalitně pěstována a při tepelné úpravě nesmí přesáhnout 60 °C.

Můj pohled: Účinnou látku, tedy betaglukany, lze získat ve vyšším množství s menší námahou v podobě tablet. V jejich pozitivní účinky na imunitu poměrně věřím, sám jsem je několikrát zkoušel při běžné nemoci a zdá se, že pomohly (nebyl-li to jen placebo efekt). Na obecné posílení imunity proč ne.

Javorový sirup a jedlá soda

Zdá se, že tato metoda se soustředí hlavně na hýbání s hodnotou pH v těle, což umožní jeho detoxikaci. Vinou nezdravé stravy se prý tělo překyseluje. Tato metoda bývá uváděna mezi alternativními způsoby léčby rakoviny, nicméně klinické testy prý účinek nepotvrdily.

Věrohodné informace o zkušenostech s touto léčbou se mi zatím nepodařilo dohledat. A protože se detoxikace těla dá provést i jinými cestami (a asi také účinnějšími), nevidím zde příliš velký potenciál. Nicméně pokud byste přesto chtěli tuto metodu vyzkoušet, více informací se dovíte ve stručném článku s dalšími zdroji.

Můj pohled: Dle mého skromného mínění to zkrátka nemůže fungovat.

Přírodní léčiva s širokou působností

Pro vás, kteří chcete vyzkoušet alternativní způsoby léčby rakoviny, jsem vytipoval tři přírodní léčiva, která by měla působit téměř proti všem nemocem jako obecné posílení obranyschopnosti a mají údajně mnohdy až zázračné účinky. Pomáhají z těla odstraňovat škodliviny, působí jako silné antioxidantystimulují imunitní systém a další funkce organismu.

Vilcacora, též Uña de Gato (kočičí dráp)

VilcacoraVilcacora je peruánská popínavá rostlina s latinským názvem Uncaria tomentosa. Roste v džunglích Jižní a Střední Ameriky a po dobu zrání, zhruba 20 let, dorůstá délky až 30 metrů.

Místní obyvatelé dělají vývary z kůry a kořenů, ale prodává se také ve formě kapslí či kapek.

Další informace si přečtěte v článku o této rostlině nebo si sežeňte knihu s příznačným názvem Vilcacora léčí rakovinu.

Pokud máte o léčbu pomocí vilcacory zájem, můžete tuto knihu získat zdarma od Českého centra Andské fytoterapie. Rádi vám také poradí s konkrétní podobou léčby a dávkováním.

Můj pohled: Sám jsem zkoušel odvar z Vilcacory nějaký čas pravidelně pít, nicméně ne dost dlouho a dost pravidelně. Chuťově mi vyhovovala a rozhodně neuškodila.

Konopný výtažek

Cannabis Sativa (konopí seté)Konopí seté (lat. Cannabis sativa) je rostlina známá především jako materiál pro výrobu marihuany. Jedním z hlavních propagátorů užívání konopného výtažku proti všemožným nemocem včetně rakoviny je Rick Simpson, který si v roce 2003 s jeho pomocí vyléčil rakovinu kůže.

„Za posledních šest let jsem výtažek poskytl více než patnácti stům lidem. Záznamy si nevedu, protože konopí je nelegální. S přehledem ale můžu prohlásit, že jsem už viděl stovky lidí, kteří si výtažkem vyléčili interní nebo externí formu rakoviny.“

Rick Simpson

S konopím je to u nás těžké. Legálně se smí pěstovat snad jenom technické konopí, které obsahuje menší množství účinných látek (THC apod.). Kvalitní masti a další léčivé přípravky vyrábí česká firma Bayer & Romsy, na jejíchž stránkách si můžete přečíst mj. zkušenosti lidí s jejich používáním a lze je tam i rovnou zakoupit.

Osobně vidím zákonné omezování pěstování jakékoliv rostliny jako poměrně nešťastné… Aktuální zprávy s vývojem českých zákonů vztahujících se ke konopí si můžete přečíst na stránkách KonopiJeLek.cz.

Můj pohled: Konopí má velký význam především při paliativní léčbě. Já sám s ním mám zkušenosti v podobě mastí, které dle mého velmi silně podporují hojení.

Alveo a další…

Alveo je bylinná směs, která prý slouží jako účinný antioxidant a má mít na tělo velmi blahodárné účinky, umožňovat detoxikaci těla a posilovat imunitu. Existují i jiné podobné potravinové doplňky, ale Alveo je výjimečné opravdu velkým množstvím obsažených bylin, respektive jejich výtažků.

Můj pohled: Nemám s ním zkušenost a jsem poněkud rozpačitý ze způsobu distribuce souvisejících výrobků, jehož vinou rapidně klesá důvěryhodnost zkušeností lidí z internetových diskusí.

Pro posílení imunity mohou dále pomoci vysoké dávky některých vitaminů. Např. vitamin C v dávkách 2000 mg denně a vyšších, nebo vitamin D3 (cholecalciferol) v množství 2000–5000 IU denně (ten je však v rozumných dávkách dostupný pouze ze zahraničí).

Dávkování je však vždy na vlastní nebezpečí, koneckonců stejně jako jakákoliv jiná léčba. 🙂 Vitaminem C se předávkovat snad ani nelze, u vitaminu D3 by bezpečné množství mělo být do 10 000 UI denně (při dlouhodobém užívání raději méně). Uvedené hodnoty jsou mnohonásobně vyšší než doporučené denní dávky v ČR (vitamin C – 60 mg, vitamin D – 200 IU = 5 μg).

Úpravou stravy proti rakovině…

Jedním ze základních faktorů ovlivňujících zdraví člověka je strava. Proto také v případě rakoviny lze pomocí její úpravy mnoho dokázat. Je však dobré se při léčbě neomezovat pouze na dietu, ale dodržovat i jiné důležité zásady.

Antikancerogenní dieta Josefa Zezulky

Zezulkova antikarcenogenní dieta

Zezulkova antikarcenogenní dieta - v PDF pro tisk (zdroj: www.dub.cz, upraveno pro tisk)

Josef Zezulka (1912–1992) žil velkou část svého života v pražském bytě v ulici Jindřicha Plachty, kde také přijímal své pacienty a velmi úspěšně léčil jejich težké nemoci, se kterými si ortodoxní medicína již nevěděla rady. Byla mezi nimi často i rakovina ve značně rozvinutém stadiu.

Rakovinu léčil, stejně jako jiné nemoci, biotronickým působením. Tedy pro představu – léčba probíhala působením energie z jeho rukou ze vzdálenosti zhruba 5 cm a pracováním s psychikou pacienta. S rostoucím výskytem rakoviny si dělal velké starosti.

Sestavil protirakovinotvornou dietu, bez jejíhož dodržování byly šance na vyléčení velmi omezené. Dieta sice neléčí sama o sobě, ale zabraňuje růstu nádorů a je účinným doplňkem léčby.

V antikancerogenní dietě je zakázáno:

  • Kouření.
  • Vše, co je uzené (např. uzené maso, salámy, šunka, uzený sýr atd.).
  • Vše pražené, i odvary z praženého (např. káva, melta, kakao, čokoláda atd.).
  • Vše smažené.
  • Vše pečené. Co je nutné požívat jako pečené (např. chléb), odkrojit kůrku. Nutné ostatní pečivo (např. housky) jen bledé, nevypečené, a co nejméně.
  • Konzervy s kyselinou benzoovou.
  • Vše, co obsahuje dehet (např. masti).

Ostatně, že nadměrná konzumace nekvalitního červeného masa a uzenin může zapříčinit vznik rakoviny podobně jako kouření, již dokázaly i vědecké studie. Je však docela možné, že svůj podíl na tomto zjištění má i poměrně častá záměna s parazitárním onemocněním (při nedostatečné úpravě se mohou zárodky těchto organismů vyskytovat v masu), o čemž jsem se dříve zmiňoval.

Vřele doporučuji tzv. paleolitickou dietu. Výrobky z mouky – tedy pečivo, těstoviny a podobně – mohou být mnohem škodlivější, než si lidé myslí. Existují doměnky, že bílá mouka nese velký podíl na vzniku rakoviny tlustého střeva a především mnoha zažívacích potíží.

Dieta Dr. Johanny Budwigové

Dr. Johanna BudwigDr. Johanna Budwigová pocházela z Německa a byla několikrát nominována na Nobelovu cenu. V roce 1952 sepsala dietu založenou na konzumaci speciálních tuků a kyselin obsažených např. ve lněném oleji, zelenině a některých druzích tvarohu. Právě v metabolismu tuků je totiž podle ní ukrytý původ rakoviny a dalších nemocí.

Více o této dietě se můžete dočíst v její knze Lněný olej: účinná pomoc proti arterioskleróze, infarktu a rakovině.

V angličtině potom existuje rozsáhlý web věnující se této dietě.

Pozor na záměnu s parazitárním onemocněním

Ač se to zdá neuvěřitelné, diagnóza rakoviny prý může být docela snadno zaměněna s parazitickými červy či mikroorganismy. MUDr. Olga Ivanovna Jelisejevová byla původně oftalmoložka a nyní vede lékařské Centrum pro detoxikaci v Moskvě a zabývá se mj. také tzv. irisdiagnostikou (diagnostikou zdravotního stavu člověka ze změn na oční duhovce). Ve své knize píše:

„Mnohá vážná onemocnění, včetně onkologických, mají parazitární příčinu.“

MUDr. O. I. Jelisejevová: Červi – paraziti – příčina nerozpoznaných diagnóz

O jejím výzkumu a závažných zjištěních z desítek let praxe si můžete přečíst v překladu její publikace.

MUDr. Hulda Clark

MUDr. Hulda Clark (Parasitology.com)

Nemusí být tedy od věci nejdříve se přesvědčit, že příčinou onemocnění není žádný parazit. Zní to jednoduše, ale opak je pravdou. Díky doktorce Huldě Regehr Clarkové dnes existují elektronické přístroje, s jejichž pomocí prý lze provést poměrně důkladnou diagnostiku a zároveň také parazity zničit.

Chcete-li, můžete kontaktovat některého z detoxikačních poradců působících v ČR, kteří by měli mít k dispozici tento přístroj a zároveň i frekvenční generátor, který škůdce údajně ničí.

Dr. Clarková dokonce napsala i knihu s názvem Léčba a prevence všech druhů rakoviny.

Můj pohled: Těžko věřit, že by k záměně s parazitem skutečně mohlo dojít. Nicméně za prověření to někdy možná může stát, rozhodně však ve spolupráci s doktorem.

A co klasické způsoby léčby?

Nejčastějšími metodami jsou chemoterapie, radioterapiechirurgické zákroky. Dále pak hormonální či biologická léčba.

Nepříjemností u chemoterapie jsou její vedlejší účinky – objevují se bezprostředně po podání, dále přechodně po dobu léčby a někdy také v trvalé podobě. Tedy nejedná se o léčení nemoci v pravém slova smyslu. Statistiky sledují jen malý počet údajů, a proto se z nich prozatím nedají vyčíst některé důležité závěry. Není pak například jasné, jaký podíl na vyléčení tato léčba nesla, jak dlouho a jak kvalitně po jejím absolvování pacienti žili (uváděný 5letý interval mi přijde nedostatečný), do jaké míry jim nežádoucí vedlejší účinky zkrátily život atd.

Nicméně stále je to obvykle nejúčinnější a nejjistější způsob boje proti rakovině. Klasické léčbě nelze upřít rychle rostoucí úspěšnost, snad i díky biologické léčbě, která se dostává stále častěji ke slovu.

Poměrně rozsáhle se těmto typům léčby věnují stránky Komplexního onkologického centra. Prostor pro diskusi s odborníky a pacienty se zkušenostmi s klasickou léčbou je např. na stránkách České onkologické společnosti.

Jedním z ne příliš častých, avšak o to zajímavějších zákroků proti rakovině je tzv. cytostatická laváž (HIPEC). Používá se při léčbě mezoteliomu, tedy nádoru pohrudnice, který je často spojován s vystavením azbestu.

Někdy se odstraní důsledek, ale příčina zůstane…

Jako u mnohých obvyklých způsobů léčení nemocí, i zde se primárně léčí důsledky nemoci a příčina jejího vzniku může v některých případech zůstat. Nemoc se pak může kdykoliv vrátit. Je třeba tuto léčbu takto vnímat a následně se zamyslet nad změnami, které ve svém životě potřebujete udělat (zpravidla změna způsobu stravování, pravidelný pohyb, změna prostředí, práce na potížích psychologického rázu).

Někteří lidé bohužel nic měnit nechtějí. Je totiž mnohem pohodlnější zajít k doktorovi a nechat si předepsat léky, které mají veškerou práci vykonat za vás. Zbavit se odpovědnosti za vlastní zdraví a předat ji do rukou doktora.

K odstranění příčiny nemoci je zpravidla potřeba více – aktivní spolupráce pacienta a mnohdy i určitá změna životního stylu.

Doplňky stravy pro detoxikaci a podporu imunity

Klasické metody léčby jsou doplňovány potravinovými doplňky pro podporu imunity, které mají zmírnit jejich ničivé vedlejší účinky. Tyto doplňky mají zpravidla silné účinky na posílení obranychopnosti.

Patří mezi ně např. InoCell (především při rakovině tlustého střeva a jater), Cytosan (rakovina kostí), Bi-oBran (rakovina krve – leukémie, rakovina prostaty), Imunosan, Gesavit (verze 50 BG obsahuje mj. také ß-glukany, o nichž jsem se zmiňoval v souvislosti s hlívou ústřičnou), CarTCell, Cordyceps Star, Betalan (Oncolan, též obsahuje již zmíněné beta glukany) či Ovosan. Jejich užívání je vždy dobré konzultovat s odborníky.

Existují zprávy, že některé z nich (např. Ovosan ve vysokých dávkách při rakovině vaječníků, Gesavit, CarTCell aj.) pacientům pomohly i samy o sobě, bez doplnění klasickou léčbou. Ale tyto případy nejsou vědecky zdokumentované a není prokazatelné, že k vyléčení nepomohly jiné faktory. Většina těchto doplňků má léčebné schopnosti, ale cena některých z nich je velmi nadsazená, a ne každý si je tak může dovolit.

Shrnutí: Výběr způsobu léčby

Roztomilý ráček :-)Mrzí mě, že téměř všude, kam se podívám, je rakovina brána jako neléčitelná nemoc. Když se potom člověk doví, že má rakovinu, samotný šok mu pak v jeho zdravotním stavu taky dvakrát nepomůže. Přitom úspěšnost léčby a naděje na uzdravení stále roste spolu s vědeckým pokrokem.

Pokud jste vy nebo některý z vašich blízkých na vážkách, mohu snad jen poradit, abyste se řídili svojí intuicí, důvěřovali onkologům a konzultovali s nimi i případnou doplňující léčbu.

Přeju vám či vašim známým hodně sil.


Doplnění: Rakovina u dětí a jak jí předejít

Za posledních zhruba 50 let se značně zvýšil výskyt rakoviny u dětí a mladistvých. Podle mnohých výzkumů je na vině především znečištění ovzduší výfukovými plyny.

Zde si můžete přečíst výzkum na desítkách tisíc případů rakoviny u dětí v Británii:

George Knoxe z Birminghamské univerzity napsal v minulosti několik prací o případech 22 500 dětí, které od roku 1953 do roku 1980 zemřely v Británii na leukemii nebo jiný druh zhoubného onemocnění. Pro svou nejnovější studii vyhledal bydliště 12 000 z těchto dětí, jež se narodily po roce 1954. … Bydliště ve vzdálenosti 500 metrů od autobusového nádraží může podle něho až dvanáctkrát znásobovat riziko, že dítě onemocní rakovinou. Hlavními viníky jsou prý oxid uhelnatý a 1,3-butadien, které jsou obsaženy především ve zplodinách z Dieselových motorů.“ Zdroj: ČTK

Další výzkumy proběhly například ve Francii:

„Francouzští vědci se domnívají, že dítě, které žije v těsné blízkosti benzinové pumpy nebo autodílny, je vystaveno čtyřikrát vyššímu riziku onemocnění leukemií než ostatní děti. Vědci zkoumali 280 případů akutní dětské leukemie v Paříži, Nancy, Lyonu a Lille a srovnávali je se stejně početnou skupinou zdravých dětí. … Riziko je přitom tím vyšší, čím déle jsou děti benzenu vystaveny.“ Zdroj: ČTK

Dále však může být na vině také nezdravý životní styl, nebo z pohledu Germánské nové medicíny vzrůstající počet psychicky-duševních konfliktů, jež má často za vinu hektický život rodičů.

Mějte na paměti, že zvláště v raném dětství je kontakt s přírodou a rodiči velice důležitý, a to zdaleka ne jenom kvůli zdraví.

Další odkazy a zdroje o alternativní léčbě rakoviny

Pokud chcete další informace o alternativních způsobech léčby rakoviny a nestačil vám tento rozsáhlý článek, projděte si některé z těchto webů:

RNDr. Vítězslav Bambuch: Alternativní léčba rakoviny
Po neúspěšné klasické léčbě zkoušel různé alternativní cesty a popsal vlastní zkušenosti.

Craft: Onko střípky
Léčba bylinami, čajovými směsmi a tipy na některá další léčiva

Mgr. František Nagy: Odborné články o rakovině z pohledu GNM
Na Slovensku pracuje jako lektor a konzultant pro Germánskou novou medicínu


Omluvte případnou nefunkčnost některých odkazů v článku. Bohužel, většina lidí přistupuje k udržování URL adres nezodpovědně a průběžně tak některé odkazy přestávají fungovat. Od publikování tohoto článku jsem již v několika vlnách provedl časově velice náročnou revizi odkazů a pokus o přesměrování těch nefunkčních na nové adresy nebo nalezení alternativního zdroje, nicméně není v lidských silách je udržet všechny funkční.


Dodatečně doplněno…


Hyde park ČT24 s Jiřím Vorlíčkem doplněno 19. října 2010

Na ČT24 byl dnes odvysílán Hydepark na téma rakoviny a její léčby s profesorem Jiřím Vorlíčkem.


Hyde park ČT24 s Igorem Puzanovem doplněno 19. října 2011

Na ČT24 byl včera odvysílán Hydepark nejen o nové cílené léčbě melanomu s doktorem Igorem Puzanovem. Více také v článku na webu ČT24.


Systemic Thinking About Cancer doplněno 19. února 2012

Na KhanAcademy.com se objevil rozhovor s Dr. Davidem AgusemUniversity of Southern California, který na rakovinu pohlíží jako na systémový problém – a ne jako na „pouhý“ nádor, který je třeba odstranit.


Systemic Thinking About Cancer, 12 minut, anglicky

Další videa z KhanAcademy.com o rakovině: Cancer (o rakovině obecně), Cancerous Colon Tissue (o rakovině tlustého střeva).


Přirozenou imunitou proti rakovině doplněno 4. března 2012

Britský lékař Alex Ritter z univerzity v Cambridge pořídil záběry, na kterých určitý druh bílých krvinek (tzv. T-lymfocyty) likvidují jednu nádorovou buňku za druhou. Teď je cílem přijít na to, jak zajistit správnou funkci tohoto imunitního procesu.


Hyde park ČT24 s Blankou Říhovou doplněno 27. června 2012

Doporučuji se podívat na Hyde park ČT24 s vědkyní a imunoložkou Blankou Říhovou. Velmi milé, zajímavé a inteligentní povídání o zdraví, farmaceutickém průmyslu i o rakovině.


Stanovisko ČLK k léčitelským postupům doplněno 29. června 2012

Dne 2. února 2012 bylo vydáno Stanovisko vědecké rady ČLK k neověřeným léčitelským postupům v onkologii.


Večer pod lampou – Vyhráme nad rakovinou? doplněno 6. února 2013


Video na Youtube, 2 hodiny 38 minut – slovensky


Leukémie v remisi doplněno 3. května 2013

Pomocí modifikovaných T-lymfocytů (zmiňovaných v aktualizaci z března 2012) se podařilo vyléčit akutní leukémii. Více v anglickém článku: Young cancer patient’s good news: ‚Total remission!‘ či originální publikaci: Chimeric Antigen Receptor–Modified T Cells for Acute Lymphoid Leukemia. (via Reddit)


Hyde park ČT24 s Jiřím Kubešem doplněno 31. května 2013

Včera ČT24 odvysílala Hyde park s lékařem Protonového centra Jiřím Kubešem.


Vliv mikrobiomu na vznik rakoviny doplněno 11. prosince 20133


Hyde park ČT24 s Jiřím Vorlíčkem doplněno 3. dubna 2014

Na ČT24 bude dnes po necelých 4 letech opět Hydepark na téma rakoviny a její léčby s profesorem Jiřím Vorlíčkem.


Hyde park Civilizace s Blankou Říhovou doplněno 18. května 2014

Po necelých dvou letech opět Hyde park Civilizace s vědkyní a imunoložkou Blankou Říhovou. Řeč je mimo jiné i o rakovině.


Hyde park s Josefem Kouteckým doplněno 25. června 2014

Hyde park s Josefem Kouteckým, průkopníkem v oboru dětské onkologie.


Onkologickým pacientom svitá na lepšie časy doplněno 27. července 2016

Onkologickým pacientom svitá na lepšie časy, Eugen Korda a Štefan Korca (23 minut).


.pod lampou: Nobelova cena za medicínu ​–​ prelom v liečbe rakoviny doplněno 1. listopadu 2018

Štefan Hríb a onkolog Štefan Korec .pod lampou o Nobelových cenách za výzkum v oblasti léčby rakoviny imunoterapií.


DVTV: Karel Smetana z nově vzniklého Centra nádorové ekologie doplněno 21. prosince 2018

Dnes byl zveřejněný rozhovor na DVTV s Karlem Smetanou: „Dnes se se svým nádorem potká každý třetí člověk, za 20 let to bude už každý druhý, říká Karel Smetana z nově vzniklého Centra nádorové ekologie, ve kterém spojili síly experti napříč obory. Chceme otevřít dveře léčbě šité na míru pacienta, jsme na stopě velmi zajímavých molekul, nádor je jako ekosystém, má své predátory i základní organismy, vysvětluje. Nádorové buňky čekají na impuls, může to být prochladnutí i stres, spát v tkáních ale mohou celý život, dodává Smetana.“


XTV: Jan Žaloudík z Masarykova onkologického ústavu doplněno 7. března 2019

Onkolog Jan Žaloudík z Masarykova onkologického ústavu v XTV popisoval mimo jiné možnosti preventivních prohlídek a léčbu různých typů rakoviny.


DVTV: Biolog Jan Brábek z Univerzity Karlovy doplněno 3. dubna 2019

Brábek: Většinu pacientů nezabije nádor, ale jeho šíření, chceme zastavit metastáze.




Komentáře



Jedenmecítma šlépějí

Všechny články





Materiální bohatství se dělením zmenšuje, zatímco duchovního přibývá.

— Mapa míst svatých a klatých (film)