Bábovka na mnoho způsobů

Výborná snídaně pro celou rodinu.

Tato bábovka je velmi dobrým základem, na který lze poměrně snadno vymyslet mnoho variací.

  • 1 hodina
  • střední náročnost

Budeme potřebovat

  • 3× vejce
  • tuk (máslo/Hera) (130 g)
  • cukr (130 g)
  • polohrubá mouka (250 g)
  • smetana ke šlehání (250 ml)
  • 2× vanilinový cukr
  • 1× prášek do pečiva
  • rum
  • kakao

Příprava těsta

Je více než vhodné, aby všechny suroviny měly aspoň přibližně pokojovou teplotu. Míchání těsta pak netrvá tak dlouho. Můžeme tedy začít tím, že vyndáme máslo, šlehačku a vejce z lednice a pomalu si vymažeme a vysypeme formu. Poté začneme se samotou přípravou těsta a dáme si vyhřát troubu na 170 °C. Nejprve zamícháme cukr (i vanilkový) se žloutky a máslem a přidáme asi 2 polévkové lžíce rumu. Pak postupně přisypáváme směs mouky a kypřícího prášku a přiléváme smetanu. Nakonec ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně vmícháme.

Základní suroviny na přípravu těsta

Když je základ těsta hotový, polovinu vlijeme do vysypané formy. Do druhé poloviny důkladně zamícháme kakao (množství podle chuti/barvy) a poté nalijeme do formy a jemně promísíme, aby se vytvořil mramorový vzor. Vlijeme do ní těsto a vložíme do trouby. Pečeme asi 35 minut na 170 °C.

Po upečení necháme bábovku vychladnout a vyklopíme. Můžeme lehce posypat směsí moučkového a vanilkového cukru. Podáváme s čajem, kávou, kakaem nebo jiným teplým nápojem.

Variace této bábovky

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, bábovka je takovým dobrým základem pro různé další varianty a vylepšení.

Do světlé části těsta se např. mohou vmíchat rozemleté lískové nebo vlašské ořechy. Po upečení můžete bábovku polít polevou a posypat mandlemi. Je to jen na vaší fantazii. Přeju příjemné zážitky při pečení. 🙂

Josef Štěpánek: Webdesigner. Obdivovatel přírody, tvoření, nových technologií, vědy a výzkumu. Zastánce kritického myšlení, nenásilné komunikace a praktické moudrosti. Věčně na pochybách.