Posunout na článek


Bábovka na mnoho způsobů

Sobota, 31. října 2009    Pečení, Recepty

Upečená bábovka v základní podobě

Výborná snídaně pro celou rodinu.

Tato bábovka je velmi dobrým základem, na který lze poměrně snadno vymyslet mnoho variací.

  • 1 hodina
  • střední náročnost

Budeme potřebovat

  • 3× vejce
  • tuk (máslo/Hera) (130 g)
  • cukr (130 g)
  • polohrubá mouka (250 g)
  • smetana ke šlehání (250 ml)
  • 2× vanilinový cukr
  • 1× prášek do pečiva
  • rum
  • kakao

Příprava těsta

Je více než vhodné, aby všechny suroviny měly aspoň přibližně pokojovou teplotu. Míchání těsta pak netrvá tak dlouho. Můžeme tedy začít tím, že vyndáme máslo, šlehačku a vejce z lednice a pomalu si vymažeme a vysypeme formu. Poté začneme se samotou přípravou těsta a dáme si vyhřát troubu na 170 °C. Nejprve zamícháme cukr (i vanilkový) se žloutky a máslem a přidáme asi 2 polévkové lžíce rumu. Pak postupně přisypáváme směs mouky a kypřícího prášku a přiléváme smetanu. Nakonec ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně vmícháme.

Základní suroviny na přípravu těsta

Základní suroviny na přípravu těsta

Když je základ těsta hotový, polovinu vlijeme do vysypané formy. Do druhé poloviny důkladně zamícháme kakao (množství podle chuti/barvy) a poté nalijeme do formy a jemně promísíme, aby se vytvořil mramorový vzor. Vlijeme do ní těsto a vložíme do trouby. Pečeme asi 35 minut na 170 °C.

Po upečení necháme bábovku vychladnout a vyklopíme. Můžeme lehce posypat směsí moučkového a vanilkového cukru. Podáváme s čajem, kávou, kakaem nebo jiným teplým nápojem.

Variace této bábovky

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, bábovka je takovým dobrým základem pro různé další varianty a vylepšení.

Do světlé části těsta se např. mohou vmíchat rozemleté lískové nebo vlašské ořechy. Po upečení můžete bábovku polít polevou a posypat mandlemi. Je to jen na vaší fantazii. Přeju příjemné zážitky při pečení. 🙂



Komentáře



Jedenmecítma šlépějí

Všechny články