Není třeba investovat nekřesťanské částky do elektrických mlýnků, kávovarů či strojů na espresso. Na kvalitní kávu doma, v práci či na cestách vám bohatě stačí výbava za 1250,- Kč (nebo i méně) a především – čestvě pražená zrnka.
Možná vás příjemně překvapí, že cenový rozdíl oproti kávě ze supermarketu je často téměř zanedbatelný, přestože kvalita je naprosto nesrovnatelná. Dobrou kávu si tedy může dopřát takřka každý. Jak na to?
1. Kde koupit kávu?
U kávy platí tzv. pravidlo patnácti. Kávu po sklizni je třeba upražit do 15 měsíců, upražená káva by měla být namleta do 15 dnů od pražení a mletou kávu je radno spotřebovat nejdéle do 15 minut po namletí.
Nejlepší chuti proto můžete dosáhnout, když si vyberete obchod, kde kávu praží těsně před odesláním objednávky. Takových pražíren je u nás několik. Já jsem si vybral obchod doubleshot.cz, který je hojně doporučovaný a zdál se mi nejsympatičtější. Je z něj přímo cítit vášeň, již ke kávě chovají, a předávají ji tak dále na každého návštěvníka.
Alternativou může být také pražírna v zahraničí. Dobré reference mám na obchod Has Bean a dalších poctivých pražíren je celá řada.
2. Ruční mlýnek Hario
Ruční mlýnky od japonské firmy Hario jsou velmi kvalitní a oblíbené mj. díky osvědčeným keramickým kamenům, s kterými kávu umelete stejně kvalitně, jako na nesrovnatelně dražších elektrických přístrojích. Na výběr je jich více, já jsem si vybral nejmenší model – Hario Mini Mill Slim. Jeho cena se pohybuje zpravidla okolo 650,- Kč.
3. Aeropress – rychle, čistě, kvalitně
Chcete-li kávu plné chuti doma i na cestách, aeropress je ideální volbou. Příprava je velmi rychlá, čistá a jednoduchá – i s vařením vody a mletím kávy to lze stihnout zhruba za 2 minuty, z čehož aeropress je v akci zhruba 30 vteřin. Lze ho se sehnat za cenu okolo 600,- Kč. Balení obsahuje 350 papírových filtrů, místo nichž se dá dokonce dokoupit filtr nerezový.
Chcete se dovědět více o dalších způsobech přípravy kávy?
Doporučuji článek Domácí příprava kávy na blogu pana Cuketky.
Aeropress má výhodu, že s ním můžete snadno experimentovat (čas, hrubost namletí, množství, teplota vody), a přesto prakticky nehrozí, že byste něco zkazili. Můžete se tak naplno pustit do ochutnávání různých odrůd a vybrat si tu, která vám bude sedět nejlépe.
Dobrá káva pro každého
Pokud pijete kávu (nebo se chystáte začít), vězte, že cenový rozdíl mezi odpadní vyčpělou „kávou“ ze supermarketu a kvalitní čerstvou kávou je téměř zanedbatelný. Zamyslete se a vyberte si správně. Vaše zdraví a chuťové buňky vám budou vděčné a budete si moci s vašimi blízkými každý den připomenout, jak chutná dobrá káva.
Na této sestavě je mi velmi sympatické, že kávu připravujete rukama. Navíc chuť vnímáte postupně. Od otevření sáčku, přes intenzivnější vůni při mletí, ještě silnější při přesypávání a zalévání vodou až do plného zážitku při prvních doušcích. Je to vždy takový malý voňavý obřad.
Takto vypadá moje sestava na přípravu kávy – ruční mlýnek Hario Mini Mill Slim, aeropress a čerstvě pražená káva.
Doplnění… Peklo na talíři: Káva
Ke zhlédnutí také musím doporučit pořad Peklo na talíři. Jeho hlavní tváří je Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Hlavním cílem je osvěta a dělá to přímo skvěle. Tento díl je o kávě a mj. uvidíte, jaký odpad si často lidé místo kávy kupují.
A co vy?
Jak si kávu vaříte vy? Budu rád, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti a tipy.
Peklo na talíři: Espresso doplněno 27. června 2012
Dneska vyšel další díl Pekla na talíři o kávě, tentokrát o Espressu.
Piccolo neexistuje! doplněno 29. října 2012
Je tu nový, velmi zdařilý web se snahou o reinstalaci kávové kultury v Čechách. Piccolo neexistuje!
Peklo na talíři – Domácí příprava kávy doplněno 17. dubna 2013
Káva (2) – Lokální pražírna doplněno 20. května 2015
V pořadu Jídlo s.r.o. byl odvysílán díl o lokální pražské pražírně Coffee Source:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005706-kava-2-lokalni-prazirna
Komentáře