Posunout na článek


Kávu, prosím!

Pondělí, 28. května 2012    Jídlo a pití, Výrobky a obchody

Pražená kávová zrnkaNení třeba investovat nekřesťanské částky do elektrických mlýnků, kávovarů či strojů na espresso. Na kvalitní kávu doma, v práci či na cestách vám bohatě stačí výbava za 1700,- Kč (nebo i méně) a především – čestvě pražená zrnka.

Možná vás příjemně překvapí, že cenový rozdíl oproti kávě ze supermarketu je často téměř zanedbatelný, přestože kvalita je naprosto nesrovnatelná. Dobrou kávu si tedy může dopřát takřka každý. Jak na to?

1. Kde koupit kávu?

U kávy platí tzv. pravidlo patnácti. Kávu po sklizni je třeba upražit do 15 měsíců, upražená káva by měla být namleta do 15 dnů od pražení a mletou kávu je radno spotřebovat nejdéle do 15 minut po namletí.

Nejlepší chuti proto můžete dosáhnout, když si vyberete obchod, kde kávu praží těsně před odesláním objednávky. Takových pražíren je u nás několik. Já jsem si vybral obchod doubleshot.cz, který je hodně doporučovaný a zdál se mi nejsympatičtější. Je z něj přímo cítit vášeň, již ke kávě chovají, a předávají ji tak dále na každého návštěvníka.

Alternativou může být také pražírna v zahraničí. Dobré reference mám na obchod Has Bean a dalších poctivých pražíren je celá řada.

2. Ruční mlýnek Hario

Ruční mlýnky od japonské firmy Hario jsou velmi kvalitní a oblíbené mj. díky osvědčeným keramickým kamenům, s kterými kávu umelete stejně kvalitně, jako na nesrovnatelně dražších elektrických přístrojích. Na výběr je jich více, já jsem si vybral nejmenší model – Hario Mini Mill Slim. Jeho cena se pohybuje zpravidla okolo 800,- Kč.

3. Aeropress – rychle, čistě, kvalitně

Chcete-li kávu plné chuti doma i na cestách, aeropress je ideální volbou. Příprava je velmi rychlá, čistá a jednoduchá – i s vařením vody a mletím kávy to lze stihnout zhruba za 2 minuty, z čehož aeropress je v akci zhruba 30 vteřin. Dá se sehnat za cenu okolo 900,- Kč. Balení obsahuje 350 papírových filtrů, místo nichž se dá dokonce dokoupit filtr nerezový.

Chcete se dovědět více o dalších způsobech přípravy kávy? Doporučuji článek Domácí příprava kávy na blogu pana Cuketky.

Aeropress má výhodu, že s ním můžete snadno experimentovat (čas, hrubost namletí, množství, teplota vody), a přesto prakticky nehrozí, že byste něco zkazili. Můžete se tak naplno pustit do ochutnávání různých odrůd a vybrat si tu, která vám bude sedět nejlépe.

Dobrá káva pro každého

Pokud pijete kávu (nebo se chystáte začít), vězte, že cenový rozdíl mezi odpadní vyčpělou „kávou“ ze supermarketu a kvalitní čerstvou kávou je téměř zanedbatelný. Zamyslete se a vyberte si správně. Vaše zdraví a chuťové buňky vám budou vděčné a budete si moci s vašimi blízkými každý den připomenout, jak chutná dobrá káva.

Na této sestavě je mi velmi sympatické, že kávu připravujete rukama. Pokaždé se tak do ní otisknou vaše aktuální emoce i nálada a každý šálek kávy bude jedinečný. Navíc chuť vnímáte postupně… od otevření sáčku, přes intenzivnější vůni při mletí, ještě silnější při přesypávání a zalévání vodou až do plného zážitku při prvních doušcích. Je to vždy takový malý voňavý obřad.

Moje sestava na vaření kávy (aeropress, mlýnek Hario Mini Mill Slim, čerstvě pražená káva od doubleshot.cz)

Takto vypadá moje sestava na přípravu kávy – ruční mlýnek Hario Mini Mill Slim, aeropressčerstvě pražená káva.

Doplnění… Peklo na talíři: Káva

Ke zhlédnutí také musím doporučit pořad Peklo na talíři. Jeho hlavní tváří je Roman VaněkPražského kulinářského institutu. Hlavním cílem je osvěta a dělá to přímo skvěle. Tento díl je o kávě a mj. uvidíte, jaký odpad si často lidé místo kávy kupují.

Pro zkušené…

Jak si kávu vaříte vy? Budu rád, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti a tipy.


Aktualizace 27. června 2012 – Peklo na talíři: Espresso

Dneska vyšel další díl Pekla na talíři o kávě, tentokrát o Espressu.


Aktualizace 29. října 2012: Piccolo neexistuje!

Je tu nový, velmi zdařilý web se snahou o reinstalaci kávové kultury v Čechách. Piccolo neexistuje!


Aktualizace 17. dubna 2013: Peklo na talíři – Domácí příprava kávy


Aktualizace 20. května 2015: Káva (2) – Lokální pražírna

V pořadu Jídlo s.r.o. byl odvysílán díl o lokální pražské pražírně Coffee Source:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005706-kava-2-lokalni-prazirna




Komentáře



Jedenmecítma šlépějí

Všechny články